proč je cukr tak zákeřný?
Cukr dnes najdete snad ve všech potravinách. Dokonce i v dresincích na saláty. V čem spočívá největší problém? V přidaných a skrytých cukrech. Nadměrná konzumace cukru tak představuje pro většinu lidí celkem běžný kalorický příjem. Naše tělo ale trpí.
Jakými signály se vás snaží upozornit na to, že jíte příliš mnoho cuku?
1. Neustávající chuť na sladké
Začneme signálem, který by vás mohl upozornit na to, že něco není v pořádku. Cukr je droga. Při jeho konzumaci vaše tělo produkuje dopamin, hormon štěstí. Chcete tak pořád víc a víc, protože je vám po konzumaci čokolády nebo čehokoliv sladkého prostě fajn.
Jak si odvyknout? Zkuste postupně omezovat příjem sladkého. Nárazové vynechání cukru by mohlo vyvolat záchvatové přejídání. Mějte po ruce také chrom. Tento výživový doplněk pomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru a navíc potlačí i chuť na sladké.
2. Únava
Rychlé cukry způsobí prudký nárůst krevního cukru, který stejně rychle začne i klesat. Na čas se cítíte nabití energií, ta se ale vypaří jak pára nad hrncem. Velké výkyvy v hladině krevního cukru způsobují únavu. Dokonce ještě větší únavu, než před konzumací cukrového vyprošťováku.
K únavě přispívá také nedostatek spánku. Konzumace sladkého ve večerních hodinách negativně ovlivňuje jeho kvalitu. Organismus místo odpočinku musí pracovat na odbourání přívalu kalorií, je nabitý energií a vy místo spánku válíte sudy v posteli.
3. Tloustnutí
Máte poslední dobou nějaká ta kila navíc? Zkrátka do sebe dostáváte až příliš moc cukru. A co na to říká vaše tělo? Samý cukr, pohyb žádný, šup s ním do tukových zásob. Uloží si cukr na horší časy a věřte mi, odbourání těchto zásob je opravdu náročný.
4. Oslabená imunita
Téměř tři čtvrtiny našeho imunitního systému se nachází ve střevech, kde ho podporují prospěšné střevní bakterie. Kromě nich naše střeva obývají ale i méně žádoucí bakterie a kvasinky. Nadměrná konzumace cukru krmí právě tyto nepříliš užitečné bakterie, což má za následek větší náchylnost organismu na různá onemocnění. Přemnožené kvasinky můžou zase zlobit v podobně nadýmání a bolestí břicha. Takže pokud jste často nachlazení, nemocní nebo pořád nafouklí jako balon, na vině může být právě cukr.
5. Kožní problémy a předčasné stárnutí pleti
Narušená střevní mikroflóra dokáže vyvolat i zánětlivé onemocnění, což se může projevit na kůži vyrážkou nebo ekzémem. Přemíra cukru stojí i za zhoršením akné u lidí, kteří jím trpí.
Příliš mnoho cukru ve stravě má negativní dopad i na pleť. Poškozuje kožní bílkoviny, kolagen a elastin. Pleť se tím stává méně pružnou, ztrácí vitalitu, vrásky pomalu vstupují na scénu. Cukr má na pleť stejný vliv jako prudký vítr a slunce. Takže zkuste nejdříve omezit cukr, než začnete investovat do drahých krémů.
6. Nemoci z přemíry cukru
Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru může vyvolat inzulínovou rezistenci. Trvale snížená produkce inzulínu zpomaluje vstřebávání glukózy. Tím se zvyšuje její hodnota v krvi a v játrech. Cukrovka tak pomalými krůčky vstupuje do vašeho života.
A nejen cukrovka. Hromadění cukru v játrech v některých případech vede k nealkoholickému tukovému onemocnění jater a k nealkoholické steatohepatitidě (NASH). NASH je zánětlivé onemocnění jater, které souvisí s obezitou a špatnými stravovacími návyky. Může skončit až cirhózou jater.
Zvýšená konzumace cukru je dále viníkem i kardiovaskulárních onemocnění nebo hypertenze. Podobně neblahý vliv má cukr i na vznik zubního kazu.
Pozorujete na sobě jeden nebo více popsaných signálů? Zkuste omezit cukr a sledujte, jestli neduhy pomalu mizí.