Nejlepší snídaně neex… Existuje a jsou to vafle! Máme pro vás hned několik receptů, díky kterým si během chvilky vyčarujete chutnou, ale výživnou snídani. Vafle můžete připravit hned na několik způsobů od klasického receptu, banánové vafle nebo zdravou fitness odlehčenou verzi. Tak který recept vyzkoušíte jako první?
Obsah:
Jak zajistit, aby byly vafle hezky nadýchané?
Vafle bez vaflovače? Není problém!
Hledáte jednoduchý a rychlý recept na vafle, který uspokojí vaše chuťové pohárky a zároveň vás dostatečně zasytí? Máme jich pro vás hned několik a pozor, všechny jsou prostě výborné! Vafle jsou univerzální dobrotou, kterou lze snadno přizpůsobit vašim chutím – od jogurtových vaflí po cuketové vafle. Pojďte se s námi podívat na ty nejlepší recepty na domácí vafle.
Vafle vládnou světu
Tahle pochoutka patří mezi oblíbenou po celém světě. Připravit ji lze z kynutého i nekynutého těsta a servírovat ji můžete téměř s čímkoliv vás napadne. Je pro ně typická mřížkovaná struktura vznikající ve vaflovači. Recept vznikl ve Francii a Belgii. Určitě vám nemusíme příliš představovat belgické vafle, které jsou známé svou nadýchanou a jemnou strukturou.
Základní těsto na vafle
Tohle základní těsto je velmi jednoduché, ale vzniknou vám z něj vafle, které jsou hezky nadýchané a budete je chtít jíst každé ráno! Použití špaldové mouky a jogurtu zaručí lehkou strukturu, zatímco banány nebo jablka přidají přirozenou sladkost i bez použití dalšího většího množství sladidel.
Ingredience:
- 200 g špaldové mouky (nebo bezlepkové mouky pro bezlepkové vafle)
- 2 ks zralých banánů
- 2 vejce
- 1 čl prášku do pečiva
- 200 ml bílého jogurtu
- 1 Čl vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- 1 čl kokosového oleje nebo olivového oleje
Postup:
- Rozmačkejte banány vidličkou a smíchejte je s vejci a jogurtem.
- Přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vše důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Rozehřejte vaflovač a lehce jej potřete kokosovým olejem.
- Nalijte těsto na příslušný plech a pečte cca 3-5 minut dozlatova.
Jak zajistit, aby byly domácí vafle hezky nadýchané?
Mouku do těsta můžete prosít tak, aby byla opravdu hezky jemná. Dalším tipem je těsto nejen dobře promíchat, ale také rozmixovat. Dosáhnete tím dokonale jemné struktury bez jediné hrudky. Také tím skutečně pečlivě spojíte všechny ingredience. Ten trik používáme i při tvorbě těsta na palačinky, díky čemuž jsou pak také hezky jemné a nadýchané.
Banánové vafle
Banánové vafle vynikají svou sladkostí a vláčnou chutí. Postup je jednoduchý, stačí do základního těsta použít více banánů a zároveň ubrat mouku.
V těstu na banánové vafle se skvěle vyjímá třeba i skořice nebo kapka javorového sirupu.
Bezlepkové vafle
U tohoto skvělého receptu ani nepoznáte, že v těstu chybí klasická mouka. Bezlepková verze je dobrá nejen pro alergiky, ale i pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet něco nového a dopřát tělu odlehčenou verzi vaflí.
Ingredience:
- 200 g mandlové nebo jiné bezlepkové mouky
- 1 vejce
- skořice
- ½ Čl kypřícího prášku do pečiva
- 1 Pl medu nebo javorového sirupu
- špetka soli
- kokosový či jiný olej
Postup:
- V míse si vyšlehejte vejce a postupně do něj přidejte všechny sypké suroviny
- Vše důkladně promíchejte a dochuťte sirupem či medem.
- Rozehřejte vaflovač a lehce jej potřete kokosovým olejem.
- Nalijte těsto na příslušný plech a pečte dozlatova.
Jablečné vafle
Tyhle vafle jsou skvělým způsobem, jak se nejen skvěle najíst, ale dodat tělu i nějaké ty vitamíny. Jablka v kombinaci s javorovým sirupem a skořicí jsou prostě neodolatelné, takže tento recept určitě nezapomeňte vyzkoušet!
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 1 nastrouhané jablko
- 2 vejce
- 100 ml mléka (můžete zvolit i rostlinnou variantu)
- skořice
- ½ Čl kypřícího prášku do pečiva
- javorový sirup
- kokosový či jiný olej
Postup:
- U vajíček si oddělte bílky od žloutků. Bílky poté vyšlehejte do sněhu a nechte odpočinout.
- Žloutky vyšlehejte spolu s lžící javorového sirupu a poté přidejte mouku, mléko, kypřicí prášek a špetku soli.
- Nakonec do těsta vmíchejte jablko nastrouhané najemno.
- Kokosovým olejem potřete vaflovač a můžete péct!
Fitness vafle
Pokud hledáte dobrou snídani, která vás nabije na celý den i před náročným tréninkem, můžete vyzkoušet nejen naše proteinové muffiny a palačinky, ale právě i vafle! Na proteinové vafle z ovesných vloček potřebujete jen pár surovin, ale výsledek rozhodně stojí za to – chutnají totiž výborně, ale obsahují i všechny potřebné živiny pro vaše tělo.
Ingredience:
- 100 g ovesných vloček
- 100 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- ½ Čl kypřicího prášku
- 30 g proteinu
- 30 ml mléka (i rostlinné varianty)
- kokosový olej
- dle chuti: skořice, kakao, vanilkový extrakt
Postup:
- Ovesné vločky rozmixujte na jemný prášek.
- Poté do mísy přidejte vejce, kypřicí prášek, bílý jogurt, protein a lehce nařeďte mlékem, aby mělo těsto ideální konzistenci.
- Do těsta můžete dle vlastních preferencí přidat také skořici nebo kakao či vanilkový extrakt. Lze použít také už ochucený protein.
- Kokosovým olejem potřete vaflovač a vafle jsou na světě!
##PRODUCT-WIDGETS-33071##
Cuketové vafle
Ano, čtete správně. Zvlášť v létě, kdy nastává cuketová sezóna, se každý dobrý recept hodí. A tyhle vafle si zamilujete velmi rychle! Ocení je zejména milovníci slaných snídaní a svačin. Vafle chutnají skvěle se zeleninou, dipem nebo posypané sýrem. Vafle na slano? Ano, prosím!
Ingredience:
- 2 střední cukety (nastrouhané a vymačkané)
- 2 vejce
- 1 šálek hladké mouky (nebo špaldové mouky)
- 1/2 šálku mléka (klasické nebo rostlinné)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky česnekového prášku (volitelné)
- 1/2 šálku strouhaného sýra (např. cheddar nebo parmezán)
- Trocha oleje na vymazání vaflovače
Postup:
- Nastrouhejte cukety najemno a dobře je vymačkejte, aby pustily co nejvíc vody. Přebytečná tekutina by mohla vafle rozmáčet.
- V míse rozšlehejte vejce s mlékem. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sůl a česnekový prášek. Vše promíchejte do hladkého těsta.
- Do těsta přidejte nastrouhanou cuketu a sýr. Jemně promíchejte, aby se vše spojilo. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.
- Nalijte těsto do vaflovače (neplňte ho úplně, těsto se při pečení trochu roztáhne). Pečte, dokud nejsou vafle zlatavé a křupavé, což trvá asi 5-7 minut.
S čím chutnají vafle nejlépe?
Stejně jako u palačinek, vafle můžete dozdobit a doplnit téměř čímkoliv, co máte rádi. Oříšková másla, čerstvé ovoce, kondenzované mléko nebo šlehačka? Fantazii se meze nekladou. Mezi naše nejoblíbenější kombinace patří jednoznačně:
- Tvaroh nebo řecký jogurt s lesním ovocem.
- Arašídové máslo s plátky banánů.
- Javorový sirup nebo med s ořechy.
- Skvělá jsou i domácí švestková povidla.
- Čerstvé nebo sušené ovoce polité hořkou čokoládou.
- Mandlový krém posypaný skořicí.
##PRODUCT-WIDGETS-33072##
Vafle bez vaflovače? Není problém!
I bez vaflovače si tuto dokonalou snídani připravíte. Postačí vám k tomu grilovací pánev, stačí na ni těsto nalít – stejně, jako byste dělali lívance či palačinky. Každou stranu nechte propéct asi 3–4 minuty, pečlivě obracejte, dokud nebudou mít vafle zlatavou barvu.
Vafle patří právem mezi jedny z nejoblíbenějších snídaní. Splňují totiž všechno, co od snídaně chcete – jsou rychle připravené, potřebujete k nim pár surovin a můžete si je vytvořit na sladko, na slano a nakombinovat vždy s jinými chutěmi. Dobrou chuť!
##PRODUCT-WIDGETS-34288##
Nejčastější dotazy
Co je potřeba na vafle?
Na vafle vám postačí několik málo ingrediencí – pro základní těsto je potřeba mouka, vejce, kypřicí prášek, mléko či jogurt, med či jiné sladidlo a olej na opečení.
Jak zdobit vafle?
Vafle chutnají skvěle s ovocem, oříškovým máslem, skořicí, javorovým sirupem, marmeládami a prakticky s čímkoliv, co máte rádi…
Jak se dělají vafle bez vaflovače?
K přípravě vaflí vám bohatě postačí také grilovací pánev, na kterou nalijete těsto jako při tvorbě palačinek či lívanců.