Zdravé náhražky cukru? Ukážeme vám, které to jsou!

Zdravé náhražky cukru? opravdu existují!

Sladká chuť je opojná a v dnešní době skoro všudypřítomná. Rafinovaný cukr na nás číhá ze všech koutů a regálů. Jestli se však snažíte s bílým cukrem bojovat, zapátrejte spolu s námi po náhražkách, které jídlo adekvátně osladí a současně, nebudou nebezpečné pro náš organismus z dlouhodobého hlediska.
Dovolte nám citovat odbornici na výživu Margit Slimákovou: „Dlouhodobě nadbytečně vysoký příjem cukru je základní příčinou obezity. Kromě toho vede k hyperglykemii, tedy k vysoké hladině cukru v krvi, která poškozuje cévní stěny.“

Každý sportovec nebo člověk vyznávající zdravý životní styl se proto dopracuje k tomu, jak vytěsnit „bílého zabijáka“ ze svého jídelníčku. Zdravých náhražek cukru seženete poměrně hodně. Pojďte se jim podívat na zoubek!

Proč je cukr bílý zabiják?

Je všude. I v pečivu. Dokonce také v potravinových doplňcích. Civilizační choroby jako cukrovka nebo vysoký krevní tlak vděčí za své masové rozšíření právě jemu. Cukr podporuje také navýšení podílu tuků v těle – světe div se, cukr způsobuje i obezitu.

Sacharidy patří spolu s bílkovinami a tuky mezi základní tři složky potravy. V historii ale cukr nebyl zdaleka tak běžnou potravinou, jak jej vnímáme dnes. Velkého rozšíření se dočkal až na začátku 19. století, odkdy datujeme jeho zásadní vliv na naše tělo.

Takže pokud vás láká myšlenka zdravého životního stylu, mrkněte se po náhražkách cukru, které si dnes představíme právě v tomto článku.

Nejlepší náhražky cukru

Představíme si 10 nejlepších přírodních alternativ cukru, které můžete využívat s relativně čistým svědomím. Avšak pozor, stále platí pravidlo, všeho moc škodí! A rozhodně neplatí, že pokud nahradíte cukr medem, máte vyhráno. Ovšem, nebudeme vás již napínat, pojďme na to!

1. Med

Zdravotní benefity
Tento žlutý zázrak obsahuje zdraví prospěšné látky, které pomáhají snižovat krevní tlak, léčit poruchy krevního oběhu a zažívacího traktu. Má také protizánětlivé účinky, takže med je jasná volba také při nachlazení

Energetická hodnota
Kalorická hodnota medu je srovnatelná s bílým cukrem. Proto jej používejte obezřetně! Pokud chcete zhubnout, med je pro vás tabu.

Využití v kuchyni
Med skvěle obohatí studenou kuchyni. Na vaření se nehodí. Při teplotě vyšší než 40 °C ztrácí své blahodárné účinky.

honey-magazin-clanek

2. Javorový sirup

Zdravotní benefity
Obsahuje vitamíny A, D, B, kyselinu listovou, železo, vápník, zinek a draslík. Podobně jako med má protizánětlivé účinky. Obecně platí, že čím tmavší barva sirupu, tím více zdraví prospěšných látek.

Energetická hodnota
Javorový sirup obsahuje méně kalorií než klasický cukr. Má ale mnohem větší sladivost – proto to s ním nepřehánějte.

Využití v kuchyni
Javorový sirup výborně nahradí cukr i při pečení. Jednoznačně ho musíte vyzkoušet i na palačinkách.

3. Stévie

Zdravotní benefity
Tato tropická rostlina zlepší vaše trávení, sníží krevní tlak a navíc má i protizánětlivé účinky. Stévii si můžete vypěstovat i doma. Doporučujeme ji ale koupit ve formě prášků nebo sirupu.

Energetická hodnota
Listy stévie jsou mnohem sladší než cukr. A co je bomba, neobsahuje žádné kalorie – proto ji mohou bez obav konzumovat i diabetici.

Využití v kuchyni
Opět lze použít i na pečení. Jen pozor – stévie má kovovou až nahořklou chuť, tak s tím při použití počítejte.

Spalovace tuků - fithouse_1  Energetické tyčinky

4. Yacon sirup

Zdravotní benefity
Už staří Inkové používali tuto rostlinu jako sladidlo. Obsahuje 20 cenných aminokyselin, vitamíny a minerály. Tuto náhražku cukru ocení také diabetici, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Energetická hodnota
Ve srovnání s medem má o polovinu méně kalorií. Ještě lepší je to, že sirup z yaconu dokáže snížit chuť jídlu. Ideální volba pro dietáře.

Využití v kuchyni
Nebojte se sirup vyzkoušet při pečení nejrůznějších dezertů.

5. Rýžový sirup

Zdravotní benefity
Neobsahuje fruktózu, což zaručí postupné uvolňování přijaté energie. Je také bohatým zdrojem vitamínů skupiny B. Dále v něm najdete minerály jako draslík, hořčík, mangan a zinek.

Energetická hodnota
Moc to s ním nepřehánějte. Kaloricky si s cukrem moc nezadá.

Využití v kuchyni
Rýžový sirup nemá tak výraznou chuť jako výše zmíněné alternativy cukru. Při pečení se tak nemusíte obávat radikálního ovlivnění chuti.

6. Třtinová melasa

Zdravotní benefity
Melasa je sirup, který vzniká při rafinování bílého cukru. Ač se to nemusí na první pohled zdát, obsahuje hodně stopových prvků a minerálů jako vápník, draslík, fosfor, dále pak také vitamíny B1, B2 a B5. Pomáhá pročišťovat lymfatické uzliny a regenerovat krvetvorbu.

Energetická hodnota
Melasa má pouze třetinu kalorií oproti medu. Někteří odborníci uvádějí, že je zdravější než med. Oceníte ji při redukci váhy.

Využití v kuchyni
Melasa nevyniká dvakrát výbornou chutí. Proto ji v kuchyni požívejte pouze tam, kde její chuť přebijí ostatní suroviny. Běžně se používá k doslazování nápojů nebo dezertů.

7. datle

Zdravotní benefity
Datle by měly být součástí jídelníčku každého sportovce. Jde o výborný zdroj železa, vápníku a draslíku. Z vitamínů v nich najdete především kyselinu pantotenovou (B5), která pečuje o vaši psychickou a fyzickou kondici. K tomu datle pomáhají snižovat krevní tlak, nezvyšují hladinu cukru v krvi a dámy ocení jejich příznivý vliv na kvalitu vlasů i nehtů. Můžete je konzumovat čerstvé, sušené nebo ve formě sirupu.

Energetická hodnota
Datle mají ze všeho ovoce nejvyšší energetickou hodnotu, obsahují až 70% sacharidů. Takže ani s datlemi to moc nepřehánějte!

Využití v kuchyni
Skvěle využijete ve studené kuchyni k dochucení ovesných kaší nebo dozdobení dezertů.

datle-magazin-clanek

8. Kokosový cukr

Zdravotní benefity
Kokosový cukr obsahuje velké množství vitamínů skupiny B. Hojně je v něm zastoupeno i železo, vápník, zinek a fosfor. Díky obsahu těchto látek podporuje správnou činnost imunitního systému. Velkou výhodu je i nízký glykemický index.

Energetická hodnota
I kokosový cukr si dopřávejte s mírou, jeho kalorická hodnota je poměrně vysoká.

Využití v kuchyni
Kokosovému cukru nevadí teplá ani studená kuchyně.

9. Banánové pyré

Zdravotní benefity
Banánové pyré si klidně připravte doma – stačí rozmačkat banán. Jednoduché, ale pro zdraví velmi přínosné. Banán pomáhá udržet hladinu krevního cukru v rovnováze, snižuje krevní tlak, dokáže zklidnit podrážděný žaludek i nervový systém. Navíc snižuje riziko vzniku infarktu o 40%.

Využití v kuchyni
Ve studené kuchyni můžete využít banánové pyré k doslazení kaší, jogurtů, neztratí se ale ani při dochucení pečených dezertů – například muffinů.

10. Xylitol

Zdravotní benefity
Xylitol je cukr vyskytující se ve švestkách, malinách, jahodách a dalším bobulovém ovoci. Pomáhá udržovat nízkou hladinu cukru v krvi, dále má nízký glykemický index, což ocení diabetici. Představte si, že dokonce prospívá zubům! Snižuje totiž tvorbu zubního plaku a kazivost zubů. Ale pozor – ve větším množství funguje jako projímadlo.

Energetická hodnota
Přestože svou sladivostí se vyrovná bílému cukru, má o třetinu méně kalorií.

Využití v kuchyni
Xylitol můžete bez problémů použít na vaření i pečení.

A kde se ztratil sirup z agáve?

Ukázkový příklad zdravě se tvářící náhražky cukru. Sirup z agáve ve skutečnosti zdraví škodí, podobně jako bílý cukr. Proč? Obsahuje 70 – 95 % fruktózy, která zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Dlouhodobá konzumace může narušit správné působení inzulinu a způsobit chronický nárůst krevního cukru – odtud už není daleko k cukrovce. Sirup z agáve tedy mezi zdravé náhražky cukru rozhodně nepatří.