Recept na nejlepší proteinové palačinky

Palačinky jsou skvělou sladkou snídaní, ale i lehkou svačinkou nebo dezertem. Když do nich navíc přidáme trochu proteinu, stanou se i hodnotnou součástí vašeho jídelníčku během intenzivního tréninku. Pojďte se s námi podívat na základní recept na proteinové palačinky i na to, jak je lze ještě vylepšit.

Obsah:

Snídaně je základ tréninku

Recept na proteinové palačinky

Ingredience

Postup

Další varianty palačinek s proteinem

Bezlepková varianta

Vegan palačinky

Další varianty

Jaký protein do palačinek použít?

Co na palačinky?

Nejčastější dotazy

 

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zvýšit svůj denní příjem bílkovin a zároveň si pochutnat na chutném a výživném jídle. Jsou ideální jako snídaně, svačina po tréninku nebo zdravý dezert. Máme pro vás proto jednoduchý a rychlý recept, jehož výsledkem jsou nadýchané palačinky plné proteinů. Tak hurá na ně!

Snídaně je základ tréninku

Snídaně dělá den – a před tréninkem to platí obzvlášť. Pokud vyrážíte na cvičení na lačno, může se stát, že bude vaše snaha spíše kontraproduktivní a ztratíte vydřenou svalovou hmotu. Před tréninkem je zkrátka potřeba dodat tělu všechny potřebné živiny. Mezi ty nejdůležitější pak patří aminokyseliny. Pokud tedy nestíháte plnohodnotnou snídani, sáhněte alespoň po její zrychlené variantě, a to po kvalitním proteinu.

Recept na proteinové palačinky

Základní recept na palačinky je velmi jednoduchý, takže snídani máte připravenou během pár minut. Díky obsahu tvarohu vám vzniknou nadýchané palačinky, které zároveň překypují bílkovinami a dalšími potřebnými živinami.

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 1 banán
  • 1/2 šálku nízkotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 odměrka (cca 30 g) vanilkového proteinového prášku
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 šálku mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • Špetka soli
  • Kokosový olej nebo jiný olej na smažení, skvělé jsou třeba oleje ve spreji

Postup:

  1. Ovesné vločky rozmixujte na jemnou mouku v mixéru nebo kuchyňském robotu.
  2. Do mixéru přidejte banán, tvaroh, vejce, proteinový prášek, prášek do pečiva, skořici a sůl.
  3. Všechny ingredience mixujte do hladkého těsta.
  4. Postupně přilévejte mandlové mléko a míchejte, dokud těsto nedosáhne požadované konzistence. Mělo by být hladké a mírně husté.
  5. Na středním plameni rozpalte pánev a potřete ji tenkou vrstvou kokosového oleje.
  6. Lžíci těsta nalijte na pánev a pomocí zadní části lžíce jej rovnoměrně rozetřete do tvaru palačinky.
  7. Palačinky smažte 2-3 minuty na každé straně, dokud nejsou zlatavé a pevné na dotek.
  8. Hotové palačinky skládejte na talíř a podávejte s oblíbenými přísadami. Doporučujeme čerstvé ovoce, řecký jogurt, ořechové máslo nebo javorový sirup.

Další varianty palačinek s proteinem

Palačinky mají jednu velkou výhodu – můžete v nich snadno nahradit téměř všechny ingredience, a tím pádem vytvořit různé dietní varianty. Máme i pro vás pár tipů, pokud máte intoleranci na laktózu nebo lepek.

Bezlepková varianta

U této varianty stačí použít bezlepkové ovesné vločky. V chuti téměř nepoznáte rozdíl od klasických palačinek.

Vegan palačinky

Protože v receptu používáme rostlinné mléko, stačí nahradit vejce dvěma lžícemi chia semínek smíchanými s 6 lžícemi vody. Vynechejte tvaroh, nebo použijte jeho rostlinnou náhražku. Na závěr nezapomeňte použít vhodný rostlinný protein, třeba přímo veganskou variantu.

Další varianty

Do palačinek můžete kromě proteinu snadno přidat jakýkoliv prášek – od kreatinu, vitamíny až po kloubní výživu. Naší oblíbenou kombinací jsou také matcha palačinky, které vás dobijí energií místo ranní kávy.

Jaký protein do palačinek použít?

Protože jsou palačinky ochucené skořicí i sladkostí banánu, můžete do nich klidně přidat obyčejný protein bez chuti. Na snídani se skvěle hodí syrovátkový protein, který má vysoký obsah bílkovin, ale nízký podíl tuku.

Jestliže ale chcete recept vyladit k dokonalosti, doporučujeme vyzkoušet také vanilkový protein, který dodá těstu jemnou nasládlou chuť. Při volbě kokosového mléka vás určitě nezklame ani kokosový protein. Zrovna u palačinek můžete bez obav experimentovat a najít kombinaci, která vás bude bavit nejvíce.

Co na palačinky?

Palačinky jsou už samy o sobě výborné, přes to je můžete ještě doplnit, ideálně nějaký šťavnatým sirupem nebo oříškovým máslem.  Oříšková másla z arašídů, kešu či oblíbená mandlová másla jsou vždy nutričně vyvážená a skvěle doplní chuť palačinky.

Chybu neuděláte ani s čerstvým ovocem – například banánem, jahodami nebo jiným lesním ovocem.

 

Proteinové palačinky jsou skvělým způsobem, jak si dopřát chutné a zdravé jídlo plné bílkovin. Vyzkoušejte tento recept a užijte si je kdykoliv během dne!

Nejčastější dotazy

Jak udělat nadýchané palačinky?

Vyzkoušejte například náš recept na proteinové palačinky, které jsou díky tvarohu hezky nadýchané. Důležité je také správné vyšlehání těsta.

Čím vylepšit palačinky?

Pro dotažení palačinek k dokonalosti můžete použít sladký sirup, oříškové máslo, ovoce nebo tvaroh.

Na jakém oleji smažit palačinky?

Pro smažení palačinek můžete použít jakýkoliv rostlinný olej, my máme nejraději kokosový. Nejlepší volbou je ovšem olej ve spreji, díky kterému můžete kdykoliv snadno doplnit tuk na pánev.