Co jsou proteiny a jaké mají vlastnosti

Proteiny patří k základním složkám jídelníčku a díky tomu, že obsahují různé druhy aminokyselin, tak mají různé nutriční hodnoty. Hodnota proteinů se tedy určuje podle množství aminokyselin, podle jejich kvalitativního složení, podle stravitelnosti a absorpční schopnosti.

Pro nabrání a uchování svalstva jsou proteiny zcela nezbytnou součástí výživy každého ze sportovců. V případě potřeby růstu a regenerace svalové hmoty je vhodné navýšit nejen sacharidy, ale i příjem bílkovin, což zabezpečí kvalitní protein s optimálně navrženou recepturou. 

Proteiny by měly být základem každého jídelníčku bez ohledu na to, jestli potřebujete zvětšit svalovou hmotu, nebo naopak ztratit tukovou tkáň. Kulturisté a další sportovci využívají proto doplňky stravy s proteiny pro zvýšení kvality svalové hmoty. Protein je zároveň jedním z nejsilnějších nástrojů podporujících hubnutí a potlačení chuti k jídlu, který je ideální pro lidi, kteří se chtějí zbavit tělesného tuku.

Levro_supreme_whey_shaker_zdarma

Hlavní funkce proteinů

Proteiny zvyšují syntézu svalových bílkovin, účinně potlačují chuť k jídlu a poskytují esenciální aminokyseliny. Při výběru správného proteinového doplňku byste se měli řídit především jeho kvalitou. Proteinové doplňky stravy jsou velmi oblíbené, ale mnoho výrobců přidává do svých produktů levnější bílkovinné frakce, které sice pomohou dosáhnout rychlých výsledků, ale mohou působit také škodlivě. Proto důsledně čtěte složení a porovnávejte mezi sebou produkty s obsahem protenů.

Typy proteinů na trhu

V dnešní moderní době nalezneme na trhu značné množství typů proteinů a záleží na mnoha faktorech, které mohou rozhodnout pro konkrétní výběr. Základním principem výběru není jen denní doba, kdy by měl být určitý protein konzumován, ale také cíl, kterého chceme za jeho pomoci dosáhnout a obsah účinných látek.

Kasein, který se vstřebává velmi pomalu, je ideálním řešením jako doplněk užívaný před spaním, protože zajišťuje postupné uvolňování aminokyselin, které zabrání vzniku katabolismu svalů. Nicméně pokud víme, že během dne nebudeme schopni jíst zdravé jídlo, pak část kaseinu s přidáním ořechů nebo kokosového mléka patří k dokonalým snídaním.

Pokud chcete vytvořit svalovou hmotu, měli byste vsadit na rychle absorbovanou bílkovinu. Proteinový izolát pracuje ideálně 30 minut před a po tréninku. Suplementace touto látkou v čase okolo tréninku zvyšuje syntézu nových svalových vláken a zabraňuje vzniku katabolismu svalů. Chcete-li maximalizovat účinky, vezměte část isolátu 2-3 krát denně.

Hydrolyzát syrovátkového proteinu se v trávicím traktu rychle vstřebává a poskytuje tělu velkou dávku L-leucinu. Konečným výsledkem je silný anabolický účinek, který je částečně způsoben náhlým uvolněním inzulinu způsobeným rychlým vstřebáváním bílkoviny a zvýšenou koncentrací leucinu v buňkách. To vše způsobuje, že syrovátkový protein patří k nejžádanějším bílkovinným frakcím. K jeho negativním vlastnostem patří, že aktivace anabolických procesů a stimulace inzulínu může vést ke zvýšení tělesného tuku, proto je potřeba při jeho užívání dbát na správnou kalorickou rovnováhu.

Výsledky výzkumu významu proteinů pro tělo

Už v roce 2004 proběhla studie „Využití proteinů kaseinu a syrovátky ke svalovému anabolizmu po cvičení“. Při tomto výzkumu bylo skupině 16 mužů podáváno po tréninku 20 g živin obsahujících syrovátkový protein nebo kasein. V obou případech se zvýšila syntéza svalového proteinu, která trvala až 5 hodin po příjmu proteinů. Proces syntézy nových svalových vláken hraje klíčovou roli pro sportovce a průběžná údržba tohoto anabolického procesu ho výrazně zlepšuje. A právě to je důvod, proč je důležité jíst proteinové doplňky stravy.