Slovník pojmů, Strana 2
A B C Č D E F G H I K L M N O P R S T V
DOPLNĚK STRAVY
Doplněk stravy je potravina obsahující koncentrované množství mikro a makronutrientů popř. dalších látek různého významu na podporu prevence před zranením a pro zvýšení sportovního výkonu.
ELEKTROLYTY
Elektrolyty jsou látky schopné vést vodními roztoky elektrický proud. jsou přítomny v celém těle a jsou zapotřebí pro řadu tělesných funkcí. Nejdůležitějším tělesným elektrolytem je Chlorid sdodný
ENERGIE
Energie stravy je energie chemické povahy která se v těle biochemicky přeměňuje na mechanickou a tepelnou energii.
ENZYM
je bílkovinná molekula, která pomáhá stovkám biochemických reakcí jako je trávení stravy, produkce hormonu a svalová regenerace.
EPA
Kyselina eikosapentaenová je jedna ze zdravých Omega-3 mastných kyselin. Nejbohatším zdrojem EPA je rybí tuk. Zvýšený příjem EPA snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY
Esenciální aminokyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit a je nutné je přijímat stravou. Jejich kvalitními zdroji se rozumí všechny živočišné zdroje bílkovin (maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a soja)
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY
Esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit a je nutný jejich příjem stravou. Jsou velmi důležité pro tvorbu hormonů a obnovu buněk. Hlavními zdroji jsou ryby, ořechy a kvalitní rostlinné oleje.
FOSFÁT
Fosfáty mají schopnost mírnit kyselé účinky kyseliny mléčné a tak zvyšovat fyzický výkon. Díle pak zlepšují přenos kyslíku a dalších živin do svalů.
FOSFÓR
Fosfor je minerál, který se nachází značném množství v kostech a zubech.
FRUKTÓZA
Fruktóza je monosacharid nacházející se zejména v ovoci. Má větší sladivost než sacharóza a velmi nízký glykemický index. Konzumací fruktózy nedochází k rychlému vylučování inzulínu jako u glukózy. Zvýšený příjm vede ke zvýšení triglyceridů (tuků) v…
FYTOCHEMIKÁLIE
Fytochemikálie jsou zdraví prospěšné chemické látky obsažené v rostlinách, které se používají v různých lécích i jako potravní doplňky
gainer
Gainer - proč jej užívat Sacharido - proteinové koncentráty typu Gainer slouží k dosažení správné tělesné váhy jak u všech sportovců, tak u běžné populace. Díky svým vyváženým nutričním hodnotám lze jimi dočasně nahradit jedno jídlo denně.…
GLA - KYSELINA GAMA-LINOLENOVÁ
Kyselina gama-linolenová je esenciální mastná kyselina (omega-6 polynenasycená mastná kyselina) Jejím nejlepším zdrojem je slunečnicový a sojový olej.
GLUKAGON
Glukagon je hormon kontrolující hladinu cukru v krvi ale opačným způsobem než inzulín. Když klesne hladina cukru v krvi, glukagon spustí tvorbu glukózy v játrech a uvolní glykogen. Glukagon je katabolický hormon
GLUKOSAMINSULFÁT
Glukosamin sulfát má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů. Na rozdíl od analgetik a nesteroidních antiflogistik je tento účinek opožděný, projeví se až po 4–6 týdnech pravidelného úžívání. Po vysazení však tento účinek obvykle…
GLUKÓZA
Glukóza je nejjednodušší cukr, též krevní či hroznový cukr a je využívána všemi tělesnými buňkami jako promární zdroj energie. Všechny složené cukry se v trávícím traktu štěpí na glukózu. Při nadměrné konzumaci se nevyužitá glukóza v játreech…
GLUTAMIN
Glutamin je neesenciální svalová aminokyselina, která má antioxidační účinky a podporuje obranyschopnost. Při zvýšené fyzické námaze hladina glutaminu klesá, proto by ho měli úžívat všichni sportovci jako doplněk stravy. jeho přirozené zdroje jsou…
GLYCIN
Glycin je neesenciální aminokyselina uvolňující kyslík v procesu tvorby buněk, důležitá při tvorbě hormonů zodpovědných za posilování imunitního systému. Napomáhá tvorbě glykogenu z glukózy. Jeho přirozenými zdroji jsou zejména bílkovinné potraviny…
GLYKEMICKÝ INDEX
Glykemický index je ukazatel rychlosti, jakou se po konzumaci jídla zvyšuje hladina krevního cukru. Jako standard pro stanovení GI slouží například glukóza která má GI -100. Čím vyšší GI, tím rychlejší vzestup krevního cukru v krvi.
GLYKOGEN
Glykogen je forma sacharidů uložená v játrech a svalech. Když jsou svaly naplněné glykogenem tak vypadají plně a napumpovaně.
GLYKOLÝZA
Glykolýza je proces uvolňování energie z glukózy.
HCA
Kyselina hydroxycitrónová je látka získávána z kůry indického ovoceGarcinia cambogia. HCA zabraňuje tvorbě nových tukových buňek a ukládání tuků
HDL
HDL je zkratka pro tzv. lipoproteiny s vysokou hustotou. Je to jeden z druhů cholesterolu tzv. dobrý cholesterol, který je v těle využíván ke snižování trigliceridů v krvi a nezpůsobuje kornatění cév.
HMB
Beta-hydroxy-beta-metylbutarát je látka tvořená z leucinu a má výrazné anabolické účinky.
Chelatace
Chelatace se využívá pro zlepšení vstřebávání minerálů organismem. V takové formě (chelatované, chelátové) je vstřebávání i řádově usnadněno oproti pouhé minerální formě.