Slovník pojmů, Strana 2

A B C Č D E F G H I K L M N O P R S T V

DOPLNĚK STRAVY

Doplněk stravy je potravina obsahující koncentrované množství mikro a makronutrientů popř. dalších látek různého významu na podporu prevence před zranením a pro zvýšení sportovního výkonu.

ELEKTROLYTY

Elektrolyty jsou látky schopné vést vodními roztoky elektrický proud. jsou přítomny v celém těle a jsou zapotřebí pro řadu tělesných funkcí. Nejdůležitějším tělesným elektrolytem je Chlorid sdodný

ENERGIE

Energie stravy je energie chemické povahy která se v těle biochemicky přeměňuje na mechanickou a tepelnou energii.

ENZYM

je bílkovinná molekula, která pomáhá stovkám biochemických reakcí jako je trávení stravy, produkce hormonu a svalová regenerace.

EPA

Kyselina eikosapentaenová je jedna ze zdravých Omega-3 mastných kyselin. Nejbohatším zdrojem EPA je rybí tuk. Zvýšený příjem EPA snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Esenciální aminokyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit a je nutné je přijímat stravou. Jejich kvalitními zdroji se rozumí všechny živočišné zdroje bílkovin (maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a soja)

ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY

Esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže samo vytvořit a je nutný jejich příjem stravou. Jsou velmi důležité pro tvorbu hormonů a obnovu buněk. Hlavními zdroji jsou ryby, ořechy a kvalitní rostlinné oleje.

FOSFÁT

Fosfáty mají schopnost mírnit kyselé účinky kyseliny mléčné a tak zvyšovat fyzický výkon. Díle pak zlepšují přenos kyslíku a dalších živin do svalů.

FOSFÓR

Fosfor je minerál, který se nachází značném množství v kostech a zubech.

FRUKTÓZA

Fruktóza je  monosacharid nacházející se zejména v ovoci. Má větší sladivost než sacharóza a velmi nízký glykemický index. Konzumací fruktózy nedochází k rychlému vylučování inzulínu jako u glukózy. Zvýšený příjm vede ke zvýšení triglyceridů (tuků) v…

FYTOCHEMIKÁLIE

Fytochemikálie jsou zdraví prospěšné chemické látky obsažené v rostlinách, které se používají v různých lécích i jako potravní doplňky

gainer

Gainer - proč jej užívat Sacharido - proteinové koncentráty typu Gainer slouží k dosažení správné tělesné váhy jak u všech sportovců, tak u běžné populace. Díky svým vyváženým nutričním hodnotám lze jimi dočasně nahradit jedno jídlo denně.…

GLA - KYSELINA GAMA-LINOLENOVÁ

Kyselina gama-linolenová je esenciální mastná kyselina (omega-6 polynenasycená mastná kyselina) Jejím nejlepším zdrojem je slunečnicový a sojový olej.

GLUKAGON

Glukagon je hormon kontrolující hladinu cukru v krvi ale opačným způsobem než inzulín. Když klesne hladina cukru v krvi, glukagon spustí tvorbu glukózy v játrech a uvolní glykogen. Glukagon je katabolický hormon

GLUKOSAMINSULFÁT

Glukosamin sulfát má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů. Na rozdíl od analgetik a nesteroidních antiflogistik je tento účinek opožděný, projeví se až po 4–6 týdnech pravidelného úžívání. Po vysazení však tento účinek obvykle…

GLUKÓZA

Glukóza je nejjednodušší cukr, též krevní či hroznový cukr a je využívána všemi tělesnými buňkami jako promární zdroj energie. Všechny složené cukry se v trávícím traktu štěpí na glukózu. Při nadměrné konzumaci se nevyužitá glukóza v játreech…

GLUTAMIN

Glutamin je neesenciální svalová aminokyselina, která má antioxidační účinky a podporuje obranyschopnost. Při zvýšené fyzické námaze hladina glutaminu klesá, proto by ho měli úžívat všichni sportovci jako doplněk stravy. jeho přirozené zdroje jsou…

GLYCIN

Glycin je neesenciální aminokyselina uvolňující kyslík v procesu tvorby buněk, důležitá při tvorbě hormonů zodpovědných za posilování imunitního systému. Napomáhá tvorbě glykogenu z glukózy. Jeho přirozenými zdroji jsou zejména  bílkovinné potraviny…

GLYKEMICKÝ INDEX

Glykemický index je ukazatel rychlosti, jakou se po konzumaci jídla zvyšuje hladina krevního cukru. Jako standard pro stanovení GI slouží například glukóza která má GI -100. Čím vyšší GI, tím rychlejší vzestup krevního cukru v krvi.

GLYKOGEN

Glykogen je forma sacharidů uložená v játrech a svalech. Když jsou svaly naplněné glykogenem tak vypadají plně a napumpovaně.

GLYKOLÝZA

Glykolýza je proces uvolňování energie z glukózy.

HCA

Kyselina hydroxycitrónová je látka získávána z kůry indického ovoceGarcinia cambogia. HCA zabraňuje tvorbě nových tukových buňek a ukládání tuků

HDL

HDL je zkratka pro tzv. lipoproteiny s vysokou hustotou. Je to jeden z druhů cholesterolu tzv. dobrý cholesterol, který je v těle využíván ke snižování trigliceridů v krvi a nezpůsobuje kornatění cév.

HMB

Beta-hydroxy-beta-metylbutarát je látka tvořená z leucinu a má výrazné anabolické účinky.

Chelatace

Chelatace se využívá pro zlepšení vstřebávání minerálů organismem. V takové formě (chelatované, chelátové) je vstřebávání i řádově usnadněno oproti pouhé minerální formě.

Nahoru