Slovník pojmů, Strana 4

A B C Č D E F G H I K L M N O P R S T V

LIPOLÝZA

Lipolýza je rozpad tukových buněk

MCT - TUKY SE STŘEDNĚ DLOUHÝM ŘETĚZCEM

MCT tuky jsou lehce stravitelné tuky a mohou sloužit jako okamžitý zdroj energie. Při jejich suplementaci nehrozí riziko jejich uložení do tělesného tuku.

MELATONIN

U člověka má melatonin vliv na hypotalamo-hypofyzární systém a vzestup jeho hladiny je spojen s nutkáním ke spánku (ovlivňuje cirkadiánní rytmy).

MICELÁRNÍ KASEIN

MONONENASYCENÉ TUKY

Mononenasycené tuky jsou zdraví prospěšné tuky s jednou tzv. dvojnou vazbou v molekule. Nacházejí se zejména v ořeších, olejích a avokádu.

MONOSACHARIDY

Monosacharidy jsou cukry složené jen z jedné molekuly, tzv. sacharidové jednotky jako je například glukóza a fruktóza

MSM

Účinky MSM jsou vprvé řadě protizánětlivé, kvůli nimž je MSM doporučován při onemocněních kloubů (osteoartróza, revmatoidní artritida), alergiích, bolestech svalů a jiných.

MYOCYTY

Myocyty jsou svalové buňky

NASYCENÉ TUKY

Nasycené tuky jsou tzv. nezdravé tuky bez dvojných vazeb v molekule a nacházejí se zejména ve zdrojích živočišného původu.

NEGATIVNÍ OPAKOVÁNÍ

Negativní opakování je prováděno jen v tzv. negativní fázi pohybu, zatímco pozitivní fáze pohybu se obvykle vykonává s dopomocí sparing partnera.

NEPLNOHODNOTNÉ BÍLKOVINY

Neplnohodnotné bílkoviny jsou ty, který v molekule chybí jedna a více esenciálních aminokyselin.

OMEGA 3

Omega-3 označujeme mastné kyseliny se dvěma dvojnými vazbami mezi atomy uhlíku, kde se v poloze 3 na uhlíkovém řetězci nachází první dvojná vazba. Příkladem je kyselina Alfa-linolenová nebo EPA z rybího tuku.

OMEGA 6

Omega-6 označujeme mastné kyseliny, kde se v poloze 6 na uhlíkovém řetězci nachází první dvojná vazba. Příkladem je kyselina Alfa-linolová.

PHENYLALANIN

Phenylalanin je neesenciální aminokyselina zmírňující premenstruační syndrom u žen a různé typy bolesti. Snižuje chuť k jídlu a jejími přirozenými zdroji jsou sýry a maso

POLYNENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

Polynenasycené mastné kyseliny jsou obvykle zdravé tuky, obsahující Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny které mohou snižovat hladinu cholesterolu a mít další zdravotně podpůrné účinky.

POLYSACHARIDY

Polysacharidy jsou sacharidy obsahující dlouhé cukerné molekuly. Jsou jimi glykogen, dextriny atp.

PROLIN

Prolin je neesenciální aminokyselina zodpovědná za tvorbu kolagenu. Je obsažen zejména v mase.

PROTEOLÝZA

Proteolýza je rozpad svalové tkáně.

PYRUVÁT

Pyruvát je konečný produkt glykolýzy.

RŮSTOVÝ HORMON

Růstový hormon je anabolický hormon vylučovaný podvěskem mozkovým. Růstový hormon podporuje svalový růst a rozklad tukových buněk. jeho hodnoty jsou nejvyšší v pubertě a kolem 20 roku života. poté se jeho hladina snižuje. existuje mnoho potravin a…

SACHARIDY

Sacharidy jsou organické látky obsahující atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Jsou hlavním energetickým zdrojem pro tělo. Dělí se na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy. Jeden gram sacharidu obsahuje 4 kcal -17 kh energie.glukóza je zdrojem…

SACHARÓZA

Sacharóza je známa pod názvem bíly cukr a je složená ze dvou molekul jednoduchých sacharidů (glukóza a fruktóza).

SERIN

Serin je neesenciální aminokyselina potřebná k metabolismu tuku, buněčnému růstu a správné funkci imunitního systému. Jeho přirozenými zdroji jsou arašídy, soja a maso.

SHAZOVANÉ SÉRIE

Shazované série se provádějí s určitou váhou až do selhání partie, poté se ihned sníží váha a opět se vykoná maximální počet opakování.

SOJOVÝ PROTEIN

Sojový protein je bílkovina rostlinného původu. pomáhá zabraňovat svalovému rozpadu.

Nahoru