Slovník pojmů, Strana 5

A B C Č D E F G H I K L M N O P R S T V

SVALOVÉ SELHÁNÍ

Svalové selhání je stav, ky sval není nadále schopen pracovat v důsledku vyčerpání zásob ATP popř. nahromadění kyseliny mléčné. Svalové selhání lze oddálit určitými suplementy. Velmi účinný je například kreatin

SYNTÉZA

Syntéza je výraz pro růst či produkci.

SYROVÁTKA

Syrovátka je základní bílkovina mléka a má nejvyšší biologickou hodnotu ze všech bílkovinných zdrojů a je velmi rychle vstřebatelná. v přirozené stravě se obvykle nenachází. Jejím jediným zdrojem jsou doplňky stravy.

TĚLESNÁ KOMPOZICE

Tělesná kompozice je vyjádření tělesných vlastností jako jsou například poměr tukové a svalové tkáně, množštví minerálních látek v kostech, míra zadržování tekutin v podkoží atd. Lze jí úspěšně sledovat pomocí tzv. bioimpedančních přístrojů.

TERMOGENEZE

Termogeneze je uvolňování tepla vznikajícího zejména trávením stravy.

Theorin

Theorin je esenciální aminokyselina zabraňující tvorbě tuku v játrech. Pomáh´á při metabolismu a celkovém trávení.

THIAMIN

Thiamin neboli Vitamín B1 je nutnou součástí výživy. V malém množství je přítomen v potravinách rostlinného i živočišného původu. Bohatým zdrojem jsou med, ořechy a maso.Působí příznivě na nervový systém a proti únavě.

TRANS-MASTNÉ KYSELINY

Trans-mastné kyseliny zvyšují hladinu LDL cholesterolu, riziko srdečně-cévních onemocnění a rakoviny. jsou obsažené ve většině smažených jídel,hydrogenovaných tucích a nekvalitních margarínech.

TRÉNINKOVÝ OBJEM

Tréninkový objem je množství svalové práce vykonané za určitý čas.

TRÉNINKOVÝ STIMUL

Tréninkový stimul vzniká tréninkem, kdy dojde vyčerpáním energie ze svalů, k přirozenému poškození svalových vláken a následným hormonálním změnám které mají stimulační povahu.

TRYPTOFAN

Tryptofan je esenciální aminokyselina, která společně s lysinem snižuje hladinu cholesterolu. Používá se při léčbě migrén a podporuje klidný spánek

TUK

Tuk je jeden z makronutrientů (živin). Obsahuje 9 kcal- 37 KJ v jednom gramu hmotnosti.a je nejenergičtějším makronutrientem. Tuk slouží jako stavební látka všech tělesných buněk a surovina k tvorbě hormonů. Jspu dva hlavní druhy tuků - nasyceny…

TYROSIN

je neesenciální aminokyselina ovládající neurotransmitery které slouží jako přenašeči z jedné buňky do druhé. Ztrátou neurotransmiterů se snižuje schopnost koncentrace a fyzického výkonu. Přírodními zdroji tysorinu jsou maso, ryby, ovesné vločky a…

VALIN

Valin je esenciální aminokyselina s rozvětveným řetězcem. Je to jedna z nejdůležitějších aminokyselin, již základními zdroji jsou maso,ryby a vejce.

VITAMÍN C

Vitamín C (kyselina askorbová, E300) je ve vodě rozpustná živná látka (živina) a vitamín nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví, v lidském těle plní vitamín C mnoho důležitých funkcí. Je citlivý na teplo a vysoce citlivý na oxidaci.

VITAMÍN E

Nedostatek vitamínu E je často spojen s poruchami vstřebávání nebo distribuce tuků, jako je chronická steatorea nebo cystická fibróza. Může se projevit jako neurologické potíže, snížení obranyschopnosti nebo poruchou funkce gonád, což může vést až…

Nahoru